Concert Vocaal Drieluik

29 januari 2023
15:00
Kerk
Concert Vocaal Drieluik

Concert Vocaal Drieluik “Träume”

PRIJS €17,50

Een programma rondom de dichteres Mathilde Wesendonck met muziek van Johannes Brahms, Richard Wagner en Rixt van der Kooij voor zang, altviool en piano.

Het Vocaal drieluik heeft in 2023 als verbindende thema dat vanuit de bewondering die diverse componisten en dichters voor elkaar hadden nieuw werk is ontstaan. De tijdsperiode is de Duitse Romantiek met zijn weerslag op de eigentijdse liedkunst.

Mathilde Wesendonck was de hoog ontwikkelde vrouw van een Oostenrijkse bankier. Richard Wagner was verliefd op Mathilde en zette vijf gedichten die nu tot het ijzeren repertoire behoren.

Mathilde was een groot bewonderaar van Johannes Brahms. Ze heeft hem vijf van haar gedichten gestuurd met de vraag deze op muziek te zetten. Brahms vond ze te vrouwelijk en heeft dat niet gedaan. Rixt van der Kooij vond deze gedichten in hun briefwisseling in een Weens antiquariaat en zette deze gedichten voor zang, cello en piano in 2006/2007 in een laat-Romantische stijl. Voor dit concert maakte ze een versie voor altviool.

Vertrekpunt van het recital zijn de ‘Zwei Geistliche Wiegenlieder’ van Brahms voor zang, altviool en piano. Deze twee beroemde liederen daagden Rixt van der Kooij uit om eveneens twee wiegenliederen voor hetzelfde ensemble te schrijven.

Als toegift klinkt een arrangement voor altviool, zang en piano van het lied ‘Liebestreu’ van Johannes Brahms op een Friese vertaling van Piter Jelles Troelstra.

De Wesendonck-liederen gaan over het verlangen naar de geliefde die in een droom verschijnt. In de wiegenliederen wordt de liefde van een moeder voor haar kind bezongen.

Johannes Brahms (1833-1897) – Zwei Geistliche Wiegenlieder, op. 91 (1884) zang, altviool en piano

Rixt van der Kooij (1968) – Wesendonck- lieder (2006/2007/2022) zang, altviool en piano

Richard Wagner (1813-1883)– Fünf Lieder (1858), Mathilde Wesendonck , zang en piano

Rixt van der Kooij (1968) – Zwei Wiegenlieder (2008/2022), zang, altviool en piano

Carina Vinke, alt & Ursula Skaug, altviool & Rixt van der Kooij, piano

Rixt van der Kooij, piano

RESERVEREN: info@vocaaldrieluik.nl of via www.harmonie.nl

Vervolg concerten uit de serie Vocaal drieluik zijn op zondag 12 maart 2023 ‘Sie liebten sich beide’ en 23 april 2023 ‘Dichtersleafde’

 Romantische muziek voor altviool, zang en piano.

Website: www.vocaaldrieluik.nl en www.rixtvanderkooij.nl