Concert: Familieconcert vanaf 8 jaar

9 augustus 2023
14:00
Activiteiten
Kerk
Concert: Familieconcert vanaf 8 jaar

‘Apollo en Daphne’

Apollo Ensemble en 2 solisten: Daphne & Apollo

De Griekse god Apollo wordt verliefd op de mooie jonge nimf Daphne. Maar Daphne schrikt en wil niets van hem weten. Ze rent er vandoor. Apollo gaat achter haar aan. Ziet ze kans om te ontsnappen? De spannende muziek bij dit verhaal is van Händel.

Kom jij luisteren en kijken of Daphne kan ontsnappen? 

Zang:

Sopraan (Daphne) – Karin Timmerman
Bariton (Apollo) – Wessel Wirken
Marleen Prins – regie
Daphne Karstens – vormgeving/ kostuums

Apollo Ensemble – David Rabinovich, artistieke leiding

Viool: David Rabinovich, Daphne Oltheten, Agnieszka Papierska, Sara de Vries
Altviool: John Wison Meyer
Cello: Jacopo Ristori
Contrabass: Beltane Ruiz
Hobo: Peter Tabori, Robert de Bree (ook blokfluit)
Fagot: Thomas Oltheten
Klavecimbel: Maron Boshuizen

Over de cantate

Händels cantate vertelt het verhaal uit Ovidus’ Metamorfosen, waarin Apollo verliefd wordt op de nimf Daphne. Nadat hij de Python heeft verslagen gaat de god Apollo zich te buiten aan verbaal spierballenvertoon. Hij is daarbij zo dom zich vrolijk te maken over de pijlen van de liefdesgod Cupido. Cupido neemt echter wraak. Apollo gaat dan ook onmiddellijk voor de bijl als hij de schone nimf Daphne een lied hoort zingen, dat ironisch genoeg gaat over het geluk van de ziel die enkel de vrijheid kent! Zij wil er niets van weten, hij rent achter haar aan en uiteindelijk roept zij haar vader om hulp. Deze verandert Daphne in een laurierboom. Apollo plukt de blaadjes en vlecht deze tot een lauwerkrans, symbool van roem en eeuwige jeugd (altijd groene blaadjes).

Tegenwoordig is dit een duidelijk #metoo verhaal, maar de oude Grieken hadden een heel ander beeld. Apollo de zonnegod was een knappe verschijning: lang van gestalte, goed gebouwd en met een fraaie haardos. Hij had vele liefdesavontuurtjes met nimfen en sterfelijke vrouwen en onderhield ook relaties met mooie mannen. Voor hen misschien onvoorstelbaar dat Daphne weigerde. Het is mooi om te zien dat zo’n verhaal actueel is, zonder dat we er ook maar een letter of noot aan veranderen.

De cantate Apollo e Daphne HWV.122 (een van de acht dramatische cantates die Händel geschreven heeft) schreef Händel in de periode 1708-1710 naar een tekst van een van zijn patronen, kardinaal Benedetto Panfili.

Het Apollo Ensemble, opgericht in 1992, is uitgegroeid tot een van Europa’s meest bijzondere kamermuziekgroepen voor oude muziek. De groep speelt zowel bekend als onbekend repertoire van barok tot eerste helft 20e eeuw. Om de diversiteit aan klankkleuren van de muziek in deze tijdspanne volop te benutten spelen ze op historische instrumenten. De spelers van het Apollo Ensemble zijn internationale topmusici die als kerngroep in diverse bezettingen met elkaar musiceren, van kleine triobezetting tot orkestbezetting, onder de artistieke leiding van David Rabinovich. In de programmering worden ook combinaties van diverse stijlperiodes gemaakt. Zo zijn er programma’s met de combinatie Stravinsky & Bach of Schütz & Distler.

Aanvang 14:00

Entree volwassene € 7,50 ; jeugd 8 t/m 14 jaar € 3,50

Kaartverkoop www.harmonie.nl en ’s middags in de kerk