Concert: De betovering van ‘water’ in de klassieke muziek

25 augustus 2023
20:15
Activiteiten
Kerk
Concert: De betovering van ‘water’ in de klassieke muziek

Meri Khojayan – viool
Robert Poortinga – piano

‘De betovering van water in de klassieke muziek’

Programma:

Franz Schubert – Grand Duo D.574 

Camille Saint-Saens – sonate no.1 

Edward Elgar – viool sonate 

Béla Bartók – Rhapsodie no.1 

Muziek en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want niet alleen is muziek een ‘natuurlijke trilling’, het is ook een belangrijke inspiratiebron voor componisten. In de muziek komt water ook in alle vormen voor. 

Debussy schreef een stormachtig stuk over de zee met de titel ‘La Mer’, terwijl andere componisten, zoals Ravel, de hele subtiele schakeringen van water auditief probeerden te imiteren. 

Hoeveel liederen heeft Schubert wel niet over kabbelende beekjes geschreven? Naast de teksten beeldt de piano die hele water-partijen uit. Deze typische ‘Schubertiaanse’ begeleidingen zitten ook in de prachtige sonate voor viool en piano. Bijna alle componisten hebben van de natuur gehouden. 

Edward Elgar was een echte levensgenieter die tijdens het componeren van deze sonate meer viste dan componeerde. Zelf omschreef hij het proces van de viool sonate als: “Fiddled, Fished, Fooled” Het is overigens een zeer emotioneel werk waar het tweede deel voor zijn geheime liefde is geschreven die haar arm brak. In het derde deel komt de melodie weer, in een getransformeerde vorm, terug. Hiermee heeft hij een van de mooiste, muzikale, momenten gecreëerd. 

De Franse componist Camille Saint-Saëns is vooral bekend voor zijn ‘Carnaval des Animaux’ waarin vissen en zelfs een geheel aquarium voorkomen. Om maar niet over ‘De Zwaan’ te spreken, een werk wat ieder kind kent. De hele piano partij is een imitatie van het water waarin de zwaan dobbert. 

Béla Bartók is vooral bekend voor het verzamelen van Hongaarse volksmelodieën. Hij schreef veel werken waarin hij deze volksmuziek integreerde. Zijn kinder-album bevat bijvoorbeeld een werk wat ‘Water, Water, Water’ heet, wat waarschijnlijk de naam van het lied was waar hij de melodie van heeft overgenomen. De Rhapsodie is ook een werk waar Bartok, op een hele virtuose manier, deze volksmelodieën presenteert. Het brengt het publiek in een hele andere wereld dan de rest van het programma, en de wereld van Bartók is ongelooflijk mooi. 


Meri Khojayan wordt alom geprezen om haar voortreffelijke technische vaardigheden en haar toon die diep, rijk en gedenkwaardig is. Ze behaalde talloze prijzen voor haar solospel, waaronder de eerste prijs in Baden-WürZenbergs (Duitsland 2017) ‘Musical Fireworks Competition, de eerste prijs in de Henry Koch vioolwedstrijd (België 2014), speciale prijs in de derde Yankelevich International Violin Competition’ (Rusland 2013), ‘Music Awards Maastricht’ (Netherlands 2012) en de tweede prijs (eerste niet toegekend) tijdens de Khachaturian vioolwedstrijd in Jerevan (Armenië 2008).

Robert Poortinga. Tijdens zijn studie aan het Conservatorium van Groningen besloot Poortinga naar de Verenigde Staten te verhuizen, waar hij zijn bachelor-studie aan het Long Island conservatorium in New York voltooide bij de vooraanstaande pianopedagoog Tamara Poddubnaya. Poortinga schreef een dissertatie over de 10 vioolsonates van Beethoven. In de zomer van 2016 werd Poortinga uitgenodigd om deze sonates integraal uit te voeren op het ‘Music Without Borders’ festival in Maine (VS) met violist Meri Khojayan. Dit was het begin van hun samenwerking.

Aanvang 20:15

Entree € 25

Kaartverkoop www.harmonie.nl en ’s avonds in de kerk