Concert: Ensemble Fantasticus speelt Dietrich Buxtehude

25 mei 2023
20:15
Activiteiten
Kerk
Concert: Ensemble Fantasticus speelt Dietrich Buxtehude

Ensemble Fantasticus speelt Dietrich Buxtehude

Ensemble Fantasticus

Rie Kimura – viool
Elise Dupont – viool
Chun Yuan Yang – violone
Robert Smith – viola da gamba
Fred Jacobs – theorbe
Pieter-Jan Belder – klavecimbel/orgel

Een uniek concert met ongepubliceerde kamermuziek van Buxtehude en de herintroductie van het improvisatie-element.

Buxtehudes werk wordt vandaag de dag überhaupt weinig meer uitgevoerd, laat staan met toevoeging van improvisaties. Een concert met deze bijzondere muziek en kennismaking met een verrijkte historische uitvoeringspraktijk van deze muziekstijl en periode.

De zeventiende-eeuwse componist en musicus Dietrich Buxtehude (ca. 1637-1707)  is exemplarisch voor Noord-Duitse barok en sluit perfect aan bij de Stylus Fantasticus . 

Programma: 

een variatie aan virtuoze sonates, een sonate en suite en een canzona van Buxtehude voor diverse instrumenten


Ensemble Fantasticus:


● Rie Kimura – viool. Barokvioliste Rie Kimura is afkomstig uit Japan. Rie won diverse prijzen, waarbij haar solo vioolspel onder andere werd omschreven als “strong personality imbued with expression and rhetoric.” 
● Robert Smith – viola da gamba. Robert is een veelgevraagd basso-continuo-speler en solist en treedt op met diverse vooraanstaande ensembles en orkesten, zoals met het Amsterdam Baroque Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. 

● Pieter-Jan Belder – klavecimbel/orgel. Pieter-Jan Belder studeerde blokfluit en klavecimbel aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Hij is als continuospeler actief in diverse ensembles, waaronder de Nederlandse Bachvereniging, het Orkest van de 18e
Eeuw en zijn eigen ensemble Musica Amphion

● Fred Jacobs – theorbe. Fred Jacobs beschikt over veel kennis van Noord-Duitse barok en het gebruik van de correcte instrumenten hiervoor. Om te bepalen welke type theorbe en welke stemming gebruikelijk was in de tijd van Buxtehude, bestudeerde hij enkele
manuscripten van zang- en luit partituren van Buxtehude.
● Elise Dupont – viool. Elise Dupont is onderdeel van het Castello Consort: een ensemble dat is gespecialiseerd in renaissance en vroege barokmuziek. Elise heeft eerder met Ensemble Fantasticus gespeeld.
● Chun Yuan Yang – violone. Chun Yuan Yang studeerde recentelijk af op violone en contrabas aan het conservatorium van Amsterdam met een 10. Naast deze instrumenten speelt hij onder andere ook viola da gamba en basse de violon.

Aanvang 20:15

Entree € 25

Kaartverkoop www.harmonie.nl en ’s avonds in de kerk