Concert: Ragazze Quartet – ‘But not my soul’

10 mei 2024
20:15
Activiteiten
Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk
Concert: Ragazze Quartet – ‘But not my soul’

Vrijdag 10 mei 2024 – 20:15 – Doopsgezinde kerk Leeuwarde

Ragazze Quartet:

Rosa Arnold – eerste viool
Jeanita Vriens-van Tongeren – tweede viool
Annemijn Bergkotte – altviool
Nathalie Flintrop – cello

Programma

* Florence Price – Strijkkwartet no. 2
* Antonín Dvořák – Strijkkwartet in F groot, opus 96 ‘Amerikaans’
* Rhiannon Giddens – At the purchaser’s option

Florence Price: mix van Europese romantiek, ‘Southern’ roots, de opkomende blues en de Afro-Amerikaans spirituals

Ragazze Quartet breekt in ‘But not my soul’ een lans voor Florence Price, een Amerikaanse componiste uit de eerste helft van de 20e eeuw. Ze was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die erkend werd om haar symfonieën en de eerste wier composities werden gespeeld door een gerenommeerd orkest. Toch was haar muziek jarenlang in de vergetelheid geraakt. Onterecht, vindt Ragazze! Haar werk is een aangename mix van Europese romantiek, haar ‘Southern’ roots, de opkomende blues en de Afro-Amerikaans spirituals. De laatste jaren wordt haar naam gelukkig steeds bekender.

De muziek van Florence Price wordt gecombineerd met het altijd prachtige ‘Amerikaans kwartet’ van Antonín Dvořák, een grote inspirator van Price.

Het derde werk is een nieuw werk van singer-songwriter Rhiannon Giddens. Zij schreef een lied naar aanleiding van een advertentie die ze zag uit de tijd van de slavernij, waarin een jonge vrouw te koop werd aangeboden met haar negen maanden oude baby ‘at the purchaser’s option’. Dit lied werd voor het Kronos Quartet gearrangeerd voor hun ’50 For the Future’ project. De titel van dit programma is afgeleid van een van de regels uit dit lied: ‘You can take my body, but not my soul.’

Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.

Entree € 25

Kaartverkoop: https://harmonie.nl/agenda/ragazze-quartet/51597