Concert: ‘Basis’ met Ragazze Quartet

21 april 2023
20:15
Activiteiten
Vermanin, Wirdumerdijk 16
Concert: ‘Basis’ met Ragazze Quartet

‘Basis’ bloedstollend mooie muziek

Ragazze Quartet

Rosa Arnold – eerste viool 
Jeanita Vriens-van Tongeren – tweede viool 
Annemijn Bergkotte – altviool 
Rebecca Wise – cello

Tekst: schrijver en regisseur Koos Terpstra & Ragazze

Natuurlijk: Ragazze Quartet óók in Leeuwarden!

Bevlogen en op het hoogste niveau musicerend creëert het Amsterdamse Ragazze Quartet telkens weer nieuwe spraakmakende programma’s. In Basis keert het kwartet terug naar twee muziekstukken die de start van hun carrière markeerden: 

  • Mozarts Lentekwartet
  • Schuberts Der Tod und das Mädchen

Daarnaast spelen de Ragazze een voor hen nieuw werk van Jörg Widmann.

Programma

* W.A. Mozart (1756-1791) – strijkkwartet no. 14 in G major ‘Frühling’ KV387

* J. Widmann (1973) – strijkkwartet no. 4

* F. Schubert (1797-1828) – strijkkwartet ‘Der Tod und das Mädchen’ D. 810

Het pure strijkkwartet programma Basis is een concert vol bloedstollend mooie muziek. Ragazze Quartet keert terug naar haar wortels en legt de schoonheid van de stukken en de krach van het strijkkwartet bloot.

‘Een strijkkwartet is als een huwelijk tussen vier personen.’

Verhalen en anekdotes uit het verleden, heden en ideeën over de toekomst verbinden de verschillende kwartetten en bieden een kijkje achter de schermen van een professioneel strijkkwartet in de 21ste eeuw.

Deze verhalen zijn verzameld door schrijver Koos Terpstra. Hij interviewt de vier Ragazze zowel tezamen als apart en uit die interviews maakt hij een tekst die onderdeel is van het concert. Persoonlijke anekdotes uit hun kwartet-bestaan, hun liefde voor de muziek, uitleg bij de stukken die gespeeld worden en hun toekomstbeeld komen aan bod. Zo kijken ze met elkaar en met het publiek 20 jaar terug én vooruit.

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu. Het Ragazze Quartet speelt gemiddeld 80 concerten per jaar in concertzalen als het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ, maar is eveneens te zien concertseries door heel het land en op festivals als Oerol op Terschelling. Buitenlandse reizen voerden hen naar onder andere Engeland, Zweden, China, Japan, Indonesië en Amerika. Ragazze werkt graag samen met jonge musici en theatermakers evenals met toonaangevende organisaties als NDT, het Kronos Quartet, Orkater en het Holland Festival.

                                           ————-

Entree € 25

Kaartverkoop www.harmonie.nl

Beeld: Eddy Wenting & Paulina Matusiak | Studio Matusiak