Concert Vocaal Drieluik: Dichtersleafde

23 april 2023
15:00
Kerk
Concert Vocaal Drieluik: Dichtersleafde

Vocaal drieluik – Bewondering, deel 3

 Zondag 23 april 2023: DichtersleafePRIJS €17,50

Een onmogelijke liefde is het thema in dit programma rondom de dichter Heinrich Heine en zijn bewonderaars Robert Schumann, Fedde Schurer en Rixt van der Kooij.

Het Vocaal drieluik heeft in 2023 als verbindende thema dat vanuit de bewondering die diverse componisten en dichters voor elkaar hadden nieuw werk is ontstaan. De tijdsperiode is de Duitse Romantiek met zijn weerslag op de eigentijdse liedkunst.

In dit concert wordt de beroemde cyclus ‘Dichterliebe’ van Robert Schumann (1840) uitgevoerd, gebaseerd op 16 gedichten van Heinrich Heine over een jongeling die gekweld wordt door een onbereikbare liefde met gevoelens van hevige verliefdheid, verlangen, bitterheid en vergevingsgezindheid.

Na de pauze de nieuw gecomponeerde cyclus ‘Dichtersleafde’ van Rixt van der Kooij op Friese vertalingen van gedichten van Heinrich Heine door Fedde Schurer.

In eveneens 16 liederen is er sprake van een hevige verliefdheid met gevoelens van bewondering, tederheid, boosheid, sarcasme, berusting, eenzaamheid en nieuwe moed.

Er een duidelijke verhaallijn waarbij er in het achtste gedicht een omslag is omdat het meisje dan met een ander getrouwd is waarna de dichter met zijn gevoelens in het reine moet zien te komen

Door een net iets andere keuze van de gedichten ligt bij de Friese ‘Dichtersleafde’ het accent meer op vergevingsgezindheid en bij de ‘Dichterliebe’ op de ironie.

Robert Schumann (1810-1856) – Dichterliebe (1842), Heinrich Heine

Rixt van der Kooij (1968) – Dichtersleafde (2022), Heinrich Heine / Fedde Schurer

Daniël Hermán Mostert, bariton & Rixt van der Kooij, piano.

Rixt van der Kooij, piano

RESERVEREN: info@vocaaldrieluik.nl of www.harmonie.nl

Romantische muziek voor zang en piano

Website: www.vocaaldrieluik.nl en www.rixtvanderkooij.nl