Concert Vocaal Drieluik: Sie liebten sich beide

12 maart 2023
15:00
Kerk
Concert Vocaal Drieluik: Sie liebten sich beide

Concert Vocaal drieluik – Bewondering, deel 2 

Zondag 12 maart 2023: Sie liebten sich beide

PRIJS €17,50

Een programma over de driehoeksrelatie tussen Robert Schumann, Clara Wieck en Johannes Brahms, de liefde en de wisselwerking tussen mens en natuur. Uitgevoerd worden liederen van Robert Schumann, Clara Schumann-Wieck, Johannes Brahms en Rixt van der Kooij.

Het Vocaal drieluik heeft in 2023 als verbindende thema dat vanuit de bewondering die diverse componisten en dichters voor elkaar hadden nieuw werk is ontstaan. De tijdsperiode is de Duitse Romantiek met zijn weerslag op de eigentijdse liedkunst.

Clara Wieck was de muze van Robert Schumann. Hoewel ze negen jaar in leeftijd scheelden werd Clara verliefd op Robert toen hij pianolessen volgde bij haar vader Friedrich Wieck. De liefde was wederzijds. Robert Schumann wachtte jaren op zijn Clara voordat hij met haar samen kon zijn. Hij moest zelfs een proces voeren tegen haar vader Friedrich Wieck om zich te verweren tegen diens kwaadsprekerij. Op de dag dat Clara meerderjarig werd, trouwde het stel. Robert Schumann gaf zijn vrouw die dag als huwelijkscadeau een aan haar opgedragen bundel met 26 liederen: ‘Myrthen’.

Robert moedigde Clara aan om te componeren en zij maakte onder andere prachtige liederen. Haar werkzaamheden als professioneel pianiste en het moederschap maakte dat het componeren op een gegeven moment tot stilstand kwam.

Johannes Brahms vatte eveneens een grote liefde voor Clara op. Na de dood van Robert Schumann paste Brahms op de kinderen zodat Clara op reis kon gaan om concerten te geven. Toen de mensen in de omgeving al te zeer begon te roddelen, plaatste Clara de kinderen uit huis en zette ook Brahms zijn eigen leven voort. Clara zette zich de rest van haar leven in om de muziek van haar man te verspreiden en hertrouwde niet.

Rixt van der Kooij werd geïnspireerd door de ‘Myrthen’ van Robert Schumann en maakte de ‘Trije blommelieten’ op Heine vertalingen van Fedde Schurer. De natuur weerspiegelt de gevoelens van de hoofdpersoon.

De driedelige cyclus ‘Tragödie’ van Robert Schumann uit 1847 daagt Rixt van der Kooij uit tot het zetten van de Fedde Schurer vertaling in de cyclus ‘Trageedzje’. Een jongeling verleidt zijn lief om samen weg te lopen. Het blijkt niet goed af te lopen.

Ook wordt de kleine cyclus ‘Earme Peter’ uitgevoerd over de arme Peter die het nakijken heeft als zijn lief met een ander trouwt.

Robert Schumann (1810-1856) – Selectie uit Myrthen op. 25 (1840)

Clara Schumann-Wieck (1819-1896) – Selectie uit Lieder op. 12 en op. 13 (1841)

Johannes Brahms (1833-1897) – Vier Gesänge op. 70 (1877), selectie uit Lieder op. 107 (1891)

Rixt van der Kooij (1968) – Trije blommelieten (2009), Earme Peter (2009), Trageedzje (2023), Heinrich Heine / Fedde Schurer

Rixt van der Kooij, piano

 Laetitia Sprij, mezzo-sopraan & Max Bruins, tenor & Rixt van der Kooij, piano

RESERVEREN: info@vocaaldrieluik.nl  of www.harmonie.nl

Het slotconcert uit de serie Vocaal drieluik is op zondag 23 april 2023 ‘Dichtersleafde’.

Romantische muziek voor zang en piano

Website: www.vocaaldrieluik.nl en www.rixtvanderkooij.nl